ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

3 κιλά αλεύρι
4 ποτήρια νερό
3 κουταλάκια αλάτι
½ κούπα λάδι
ένα κύβο μαγιά


ζεσταίνουμε το νερό (χλιαρό) διαλύουμε την μαγιά και το αλάτι , ρίχνουμε το λάδι και μετά ρίχνουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε .


το κόβουμε φραντζολάκια τα ζυμώνουμε και μετά τα αλευρώνουμε .
Στο ταψί πασπαλίζουμε αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσουν.
Βάζουμε τα καρβελάκια στο ταψί τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη 1 & ½ ώρες .
Μετά το ξεσκεπάζουμε το τρυπάμε με ένα πιρούνι όχι βαθιά γιατί θα κάνει χοντρή κόρα και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς το ψήνουμε για μία ώρα και ένα τέταρτο.
Το βγάζουμε από το φούρνο βρέχουμε την κόρα από πάνω με νερό και το ανοίγουμε , το γυρίζουμε στο πλάι το κάθε καρβελάκι για να φύγουν οι υδρατμοί .





ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αν θέλουμε το ξαναζυμώνουμε όταν φουσκώσει , και μετά το κόβουμε καρβελάκια και το βάζουμε στο ταψί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: